Olympia-1952

Kaikki Suomen olympialaisista

Tervetuloa olympialaisia käsittelevän sivuston pariin! Mikäli sinua kiinnostaa erityisesti Suomen olympiataival, olet tullut oikeaan paikkaan. Asiaa löytyy niin olympialaisten historiasta, Suomen suoriutumisesta ja olympialaisiin valmistautumisesta.

Ensimmäisiin olympialaisiinsa Suomi osallistui jo yli 100 vuotta sitten Lontoossa vuonna 1908, jolloin suurruhtinaskunnalla oli oma joukkueensa. Ensimmäiset talviolympialaiset, jotka pidettiin vuonna 1924 Chamonix'ssa, olivat myös Suomelle ensimmäiset talvikisat. Ja kukapa voisi unohtaa vuoden 1952 Helsingin olympialaisia? Tulet siis artikkeleita lukiessasi huomaamaan, että suomalainen kädenjälki on näkynyt jo kauan olympialaisissa.

Suomessa tärkein linkki olympialaisten ja suomalaisten urheilijoiden välillä on ehdottomasti Suomen Olympiakomitea, jonka tarkoituksena on huippu-urheilun lisäksi innostaa aivan kaikkia suomalaisia liikkumaan!

Lizzie Armanto - Olympialaiset 2021

21 Jan 2021

Suomen joukkue Tokion vuoden 2021 olypialaisiin on kasattu. Etukäteen suurimmaksi nimeksi on noussut puoliksi suomalainen ja puoliksi yhdysvaltalainen Lizzie Armanto. Hänen lajinaan on rullalautailu, joka on olympialaisten uusi laji. Armanto tunnetaan rullalautailun suurena tähtenä, jolla on loistavat mahdollisuudet päästä nauttimaan jopa olympiavoitosta. Armanto edustaakin isänsä kotimaata Suomen olympialaisissa.


Suomen jääkiekkomaajoukkueen menestys olympialaisissa

6 Dec 2020

Suomi on tunnetusti jääkiekkokansaa, mikä ei olekaan ihme. Suomi on menestynyt hyvin jääkiekossa jo pitkään. Olympialaisissa naisten ja miesten maajoukkueet ovat onnistuneet voittamaan yhteensä kaksi hopeaa ja seitsemän pronssia. Naisten osuus näistä on pronssi 1998, 2010 ja 2018. Miehet ovat voittaneet hopeaa 1988 ja 2006 sekä pronssia 1994, 1998, 2010 ja 2014.


Olympialajit - Mitä urheilulajeja voit nähdä olympialaisissa

26 Jul 2020

Antiikin Kreikasta kipinän saaneet olympialaiset järjestetään joka toinen vuosi vuorotellen talvi- ja kesäolympialaisten välillä. Tapahtuman historian aikana kisoja on järjestetty ympäri maailmaa Olympiakomitean valitsemissa kaupungeissa. Ennen olympialaisiin hyväksyttiin vain amatööriurheilijoita, mutta tämä kuitenkin alkoi muuttua 1970 -luvulla ja vuodesta 1988 kisoihin sai osallistua ammattilaisia lähestulkoon joka lajissa.

Olympialipussa on viisi rengasta, jotka suunniteltiin vuonna 1913 ja niitä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920. Kisat on nimetty Kreikan kaupungin Olympian mukaan, jossa alkuperäiset antiikinaikaiset olympialaiset järjestettiin. Kisapaikat jaetaan karsintakilpailujen jälkeen tai ranking -listojen mukaan. Alla on esitelty mitä kesä- ja talviolympialajeja nykyään olympialaisissa voidaan nähdä!

Kesäolympialaiset

Ensimmäiset nykyajan kesäolympialaiset järjestettiin Kreikan Ateenassa vuonna 1896, josta lähtien ne on järjestetty joka neljäs vuosi. Olympiasoihtu sytytetään auringonsäteiden avulla Kreikan Olympiassa ja kuljetetaan kisakaupunkiin. Soihdun kuljettamisen lisäksi tähän upeaan tapahtumaan kuuluu muita seremoniallisia asioita kuten urheilijoiden ja tuomareiden vannomat valat.

Kesäolympialaisissa on mukana perinteisimpiä lajeja, joita harrastettiin jo 1800 -luvulla. Osa lajeista on mukana niin sanottuna näytöslajina virallisten kisaohjelmassa olevien lajien lisäksi. Kesäolympialaisissa harrastetaan seuraavia lajeja:

  • Ammunta ja jousiammunta
  • Taekwondo, nyrkkeily, judo, miekkailu ja paini
  • Jalkapallo, lentopallo, rugby, sulkapallo, tennis, koripallo, golf, pöytätennis, rantalentopallo, maahockey, käsipallo ja vesipallo
  • Avovesiuinti, koskimelonta, purjehdus, soutu, taitouinti, uimahypyt, uinti
  • Nykyaikainen viisiottelu, painonnosto, pyöräily, ratsastus, triathlon, voimistelu ja yleisurheilu

Kesäolympialaisista on poistettu vuosien varrella seuraavia lajeja:

  • Baseball, jeu de paume, kriketti, köydenveto, jääkiekko, kroketti, poolo, racguets, rogue, pelota softball, moottoriveneily, taidelajit, haavipallo ja taitoluistelu

Talviolympialaiset

Talviolympialaiset järjestetään kaksi vuotta kesäisen tapahtuman jälkeen. Talvilajeissa on vähemmän lajeja ja siellä on nähty enimmäkseen lumisten maiden edustajia. Toisaalta osassa talviolympialaisista on ollut mukana myös trooppisten maiden edustajia, kuten Jamaika ja Meksiko. Jamaikan ohjaskelkkailujoukkueesta on myös tehty elokuva Cool Runnings. Talviolympialaisiin kuuluvat seuraavat lajit:

  • alppihiihto, ampumahiihto, curling, freestylehiihto, lumilautailu, maastohiihto ja mäkihyppy
  • Jääkiekko, kaukalopikaluistelu, ohjaskelkkailu, pikaluistelu, rattikelkkailu, skeleton, taitoluistelu ja yhdistetty

Talviolympialaisista on poistettu seuraavia lajeja:

  • Sotilaspartiohiihto

Näytöslajit

Näytöslajit eivät kuulu olympialaisten viralliseen kisaohjelmaan vaan ne ovat kisoissa katsojien viihtyvyyden takaamiseksi. Osa näytöslajeista on noussut myöhemmin varsinaiseen kisaohjelmaan, kuten taekwondo ja sulkapallo. Näytöslajeihin kuuluvat seuraavat lajit:

Kesänäytöslajit

  • Amerikkalainen jalkapallo, budõ, friisiläinen käsipallo, keilailu, pallopelit, korfball, pesäpallo, purjelento, glima, pyörätuolikelaus, australialainen jalkapallo, rullaluistin hockey, ruotsalainen voimistelu, ranskalaiset taistelulajit ja vesihiihto

Talvinäytöslajit

  • Jääkolkka, koiravaljakkoajo, vammaisalppihiihto, nopeuslasku, vammaishiihto, jääpallo, talviviisiottelu ja vetohiihto

Kisalippujen hinnat ja rahoittaminen

Kisaliput ovat kalliita ja katsojista sekä urheilijoista täyttävistä kaupungeista on vaikea löytää hotelleja. Kisalippujen hinnat pyörivät noin 200 - 2500 euron välillä. Monet päätyvätkin ottamaan lainan olympiakisoihin matkustamista varten. Vuoden 2020 olympialaiset oli määrä järjestää heinäkuussa 2020, mutta niiden aloitus siirrettiin vuodella eteenpäin koronapandemian takia ajankohtaan 23.7.2021. Viimeksi kisat peruttiin toisen maailmansodan aikaan.

Kisakaupunkeihin rakennetaan yleensä varta vasten stadioneita ja muita tapahtumaan liittyviä rakennuksia. Olympialaisten tuoma taloudellinen voitto on ollut kisojen isännille erittäin tuottoisaa. Kymmenet miljoonat katsojat seuraavat olympialaisia ympäri maailmaa suorien televisiolähetysten kautta, ja se on samalla yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista.

Lasse Virénin olympiamenestys

18 May 2020

Lasse Virén tunnetaan suomalaisen pitkänmatkan juoksun legendana. Erityisen hyvin muistetaan Münchenin olympialaisten 10 000 metrin juoksu vuodelta 1972. Lasse Virén törmäsi yhteen kilpakumppaninsa kanssa ja molemmat kaatuivat. Virén sai joukon kiinni ja rynnisti lopulta ylivoimaiseen voittoon. Virén voitti kultaa myös Münchenin 5 000 metrillä sekä 1976 Montrealissa 5 000 ja 10 000 metrillä.